2017. sze 18.

Elfeledett háborúink II.

írta: Fityor Webmester
Elfeledett háborúink II.

A hajdúbagosi véres mennyegző

A csata előzményei

Könyves Kálmán királyunk kora legirigyeltebb uralkodója volt. Apjától, Kékfogú Haraldtól egy erős, egységes Magyar Birodalmat örökölt, a stabil hűbéri rendszer mellett a kincstárat is sikerült megtölteni a zsákbanfutás megsarcolásával és a New York-Tel Aviv tengelyre kirótt kettős mércével.

 

Az örökösödés azonban még nem volt biztosítva. Kálmán első feleségétől mindösszesen egy lánya, Gizella született, akit később IV. Károly néven koronáztak német-római császárrá. Királyunk végső elkeseredésében Teofil pápához fordult, hogy az cigányátkot kiróva szentesítse válását, majd ezután akkori szokásokhoz híven a királynét Szent Ilona szigetére katapultálták.

Kálmán fiúgyermek reményében még azon a héten feleségül vette Tankréd besenyő palotagróf lányát, akinek a messzi földről híres ovulációit ma is kalmük gyermekdalok őrzik.

Аакин күүкн Кoтуш – Szabadfordításban: “Érik a pete”

https://www.youtube.com/watch?v=nsgFeZ9FUnM

A frigyre azonban soha nem kerülhetett sor, ugyanis még azon a héten egy betörő alán fosztogató horda feldúlta a besenyő tábort, és elrabolta a királynét, akit később eladtak Köncsög kun nemzetségfőnek. Köncsög ágyasává tette a leányt és arra kényszerítette, hogy szép ruhákban járjon , soha ne dolgozzon, azzal foglalatoskodjon, amivel szeretne és elviselje a neki kioszott negyven rabszolgát.

Kálmán dühében azonnal követeket küldött a kunok fővárosába, de ezeket viszont a tréfás kedvű Köncsög szintén ágyasokká tette. A háború elkerülhetlen volt.

2. Előkészületek

Alapos mérlegelés után Könyves Kálmán úgy döntött, hogy Hajdúbagosnál (ma:Kiev) ütközik meg a kunokkal. Máig rejtély, hogy az amúgy kitűnő hadvezér hírében álló Kálmán miért egy láp közepére állította fel hadait, de csak a helyezkedésben meghalt a magyar sereg 40%-a. A még így is tűlerőben lévő magyar katonáknak azonban balszerencséből ez csak a kezdet volt.

prd.png

Az első csapatmozgások

A még csak a falu határában közelgő kunok első csatazajára a frank nehézlovasság nagy része azonnal megadta magát, ezt látva az oláh zsoldosok átálltak a kunok oldalára és mészárolni kezdték a magyar sereg jobb szárnyát.

A közben megérkező kunok óriási mulatságára, ekkor a magyar seregek már elvesztették a csatát. Miután a maradék sereget a könnyűlovasság támadásai felelmésztették óriási vérengzés kezdődött. A magyar nemesség és kultúra színe-java odaveszett a csatában. Ezt az évszázadok során megannyi művész örökítette meg. Zárásképpen ezekből válogattunk

Ábra 1: Tinódi Lantos Sebestyént uzsonna közben orvul hátbatámadja egy körmönfont oláh törzsfőnök (Friedrich Dürrenmatt freskója a XIV. századból)

1JRH0[1].jpg

Ábra 2: Klingon utászok lövik Konstantinápoly falait, tévedésből

Ábra 3: Ozorai Pippó a nagy fejetlenségben véletlenül az ikertestvérével vív meg

Ábra 4: Csák Máté és a macsói bán kardélre hány egy csapat mormon dragonyost(középen), Zalán turóci prépost ezen hatalmasat derül (jobbra)

Ábra 5: A ravasz kunok lilliputi alakulata papírmasé várakat épít a marhák hátára, hogy összezavarja a magyarokat, de Tomori Pált (alul) nem lehet olyan könnyen lépre csalni

arrowSymbol[1].jpg

Ábra 6: Bakfark Bálint baráti tűz áldozata lesz, miután megjegyzést tesz Hunyadi János láncingére

Szólj hozzá

töri leleplezés fityor